همه چیز درباره پای مصنوعی
پای مصنوعی نوعی اندام مصنوعی (پروتز) است که میتواند به افرادی که دچار قطع پا هستند کمک کنند تا راحتتر به فعالیت های خود بپردازند. آنها عملکرد و گاهی اوقات حتی ظاهر یک پای واقعی را تقلید می کنند. برخی افراد هنوز برای راه رفتن با پای مصنوعی به عصا، واکر و … نیاز دارند، در حالی که برخی دیگر می توانند آزادانه راه بروند.
اگر قطع اندام تحتانی دارید یا به زودی دچار آن خواهید شد، احتمالاً یک پای مصنوعی گزینه ای است که به آن فکر می کنید.
در حالی که بسیاری از افراد مبتلا به از دست دادن اندام با پروتزهای مصنوعی خود به خوبی عمل می کنند، همه کاندیدای مناسبی برای پروتز پا نیستند. چند سوالی که ممکن است بخواهید قبل از انتخاب پای مصنوعی با پزشک خود در میان بگذارید عبارتند از:
نوع قطع عضو (بالا یا زیر زانو) نیز می تواند بر تصمیم شما تأثیر بگذارد. به طور کلی استفاده از پای مصنوعی زیر زانو راحت تر از پروتز بالای زانو است. اگر مفصل زانو دست نخورده باشد، پای مصنوعی به تلاش بسیار کمتری برای حرکت نیاز دارد و امکان تحرک بیشتر را فراهم میکند.
دلیل قطع عضو نیز یک عامل است، زیرا ممکن است بر سلامت اندام باقی مانده تأثیر بگذارد. سلامت جسمانی و سبک زندگی شما نیز مهم است که باید در نظر گرفته شود. اگر فعالیت زیادی نداشتید و مثلاً به دلیل بیماری عروق محیطی یا دیابت پای خود را از دست دادید، بیشتر با پروتز دست و پنجه نرم خواهید کرد تا فردی که بسیار فعال بود اما یک عضو خود را در یک تصادف رانندگی از دست داد.
وقتی صحبت از قطع عضو می شود، هر فردی منحصر به فرد است. تصمیم برای پیشبرد پروتز باید یک تصمیم مشترک بین شما و پزشکتان باشد.
برای به دست آوردن تیپ مناسب و تناسب اندام، مهم است که با متخصص پروتز خود همکاری نزدیک داشته باشید – رابطه ای که ممکن است مادام العمر داشته باشید.
خود پای مصنوعی از مواد سبک وزن و در عین حال بادوام ساخته شده است. بسته به محل قطع عضو، پا ممکن است دارای مفاصل زانو و مچ پا باشد یا نباشد.
سوکت یک قالب دقیق از اندام باقیمانده شما است که به خوبی روی اندام قرار می گیرد. این به اتصال پای مصنوعی به بدن شما کمک می کند.
سیستم تعلیق نحوه اتصال پروتز است، چه از طریق مکش آستین، تعلیق/مکش خلاء یا قفل دیستال از طریق پین یا بند.
متخصص پروتز یک متخصص مراقبت های بهداشتی است که در اندام مصنوعی تخصص دارد و می تواند به شما در انتخاب اجزای مناسب کمک کند.
هنگامی که اجزای پای مصنوعی خود را انتخاب کردید، برای تقویت پاها، بازوها و سیستم قلبی عروقی خود نیاز به توانبخشی دارید، زیرا راه رفتن با اندام جدید خود را یاد می گیرید. شما از نزدیک با متخصصان توانبخشی همچون متخصصان فیزیوتراپی کار خواهید کرد تا یک برنامه توانبخشی بر اساس اهداف حرکتی خود ایجاد کنید. بخش بزرگی از این برنامه این است که پای سالم خود را در فرم خوب نگه دارید.
داشتن حمایت یک تیم متخصص از متخصصان در هنگام بهبودی پس از قطع عضو ضروری است.